Nieuwsbrief

Eindejaars Nieuwsbrief  Schrijf je in voor de Eindejaars Nieuwsbrief van het Schildpaddencentrum

De Eindejaars Nieuwsbrief is een speciale co-editie van Stichting Schildpaddencentrum Nederland (SSN) en Stichting Vrienden van het Schildpaddencentrum (SVS). De nieuwsbrief verschijnt elk jaar rond 15 december.

Editie: 33/2023

Voedsel- en Energieprijzen:
Het Schildpaddencentrum heeft het nog steeds financieel moeilijk. Na een tijdje pas op de plaats te hebben gemaakt stijgen de voedselprijzen momenteel weer. Aangezien schildpadden forse eters zijn, hakken de hoge voedselprijzen fors in op het budget.

Ook van de energieprijzen worden we niet vrolijk. In de zomer lagen de prijzen weliswaar lager, maar in de herfst stegen de energieprijzen opnieuw. Kortom; met de winter voor de deur ook op dit gebied helaas geen rooskleurige situatie.

Bezoekdagen:
Om bezoekdagen te kunnen organiseren moeten we de vreselijk dure aanpassingen aan het ventilatiesysteem bekostigen. Zonder deze door de overheid vereiste aanpassingen is het publiek toegankelijke binnenlocaties met een luchtbehandeling installatie niet toegestaan bezoekers toe te laten. Het gaat dan specifiek om locaties met een hogere luchtvochtigheid waarbij het aantal aanwezige bezoekers en de beschikbare oppervlakte bepalend zijn. Het Schildpaddencentrum is zo’n specifieke locatie.

Er moet een wonder gebeuren willen we in 2024 bezoekdagen kunnen organiseren. De aanpassingen aan het ventilatiesysteem zijn geraamd op € 84.000,00 (vier en tachtigduizend euro/prijspeil november 2023). Ontvangen donaties en opbrengsten uit de winkel gaan volledig naar de posten energie, voedsel en noodzakelijk onderhoud. Er blijft écht niets over om geld opzij te zetten voor de vereiste aanpassingen aan het ventilatiesysteem.

Informatie over de Galapagos-reuzenschildpad:
Verspreiding: Galapagoseilanden (Ecuador)
Voedsel: Gras, planten, struiken, mossen en vruchten
Leeftijd: Minstens 150 jaar
Gewicht: Tot 250 kilogram
Broedtijd: Ongeveer 170 dagen
Aantal eieren: 2 tot 16

Groot en heel erg oud:
Miljoenen jaren geleden leefden er over de hele wereld reuzenschildpadden, maar overal op het vasteland zijn ze al lang geleden uitgestorven. Alleen op een paar eilanden bestaan ze nog. De Galapagoseilanden zijn de bekendste daarvan. Galapagos betekent zelfs ‘schildpadden’. Deze schildpadden worden niet alleen erg groot (tot wel 250 kg.) maar ook heel oud. Er was er één waarvan de leeftijd bekend was toen hij stierf; 152 jaar! Van een andere denkt men dat ze (toen ze stierf in 2006) 176 jaar was. Maar misschien kunnen ze nog wel veel ouder worden.

Pas met 40 jaar volwassen:
Het mannetje heeft een veel grotere staart dan het vrouwtje. In gevechten om een vrouwtje stoten de mannetjes met hun pantsers tegen elkaar. Het winnende mannetje gaat daarna achter het vrouwtje aan om met haar te paren. Het vrouwtje graaft een kuil waarin ze twee tot zestien eieren legt. Met haar poten schuift ze de kuil weer dicht en maakt de grond gelijk met haar pantser. Als de jongen uit het ei kruipen, moeten ze direct voor zichzelf zorgen. Het vrouwtje doet dus niet aan broedzorg.

Foto’s:
Technische vrijwilliger Frans neemt schildpad Henk onder handen. Henk is een replica van een volwassen Galapagos-reuzenschildpad en staat bij de ingang van het Schildpaddencentrum. 

Niet alleen maar kommer en kwel:
We beseffen dat we sinds de coronacrisis niet veel positief nieuws hebben gebracht. Het Schildpaddencentrum blijkt in de praktijk een organisatie te zijn waar buitengewone gebeurtenissen en grote veranderingen hard kunnen aankomen. Niet alleen veroorzaakt door torenhoge prijzen maar ook door regelgeving van de overheid.

Speel voor het Schildpaddencentrum mee in de VriendenLoterij

Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. We hebben na de coronacrisis veel nieuwe collega-vrijwilligers mogen begroeten. Dat moet ook wel want het werk in het centrum gaat altijd door. De schildpadden verzorgen, schoonmaken, technisch onderhoud en winkelverkoop vraagt immers een grote inzet van vrijwilligers.

De winkelverkoop loopt prima en is nog steeds groeiende. Via de winkel worden souvenirs en voer voor schildpadden verkocht. Aangezien er veel vraag is naar goed voer zijn we als non-profit organisatie zelf voer gaan verkopen. Het mes snijdt zo aan twee kanten; schildpadden krijgen goed voer en wij krijgen welkome inkomsten voor het Schildpaddencentrum. Een win-win situatie.

Ook achterstallige onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Van werkzaamheden in schildpaddenverblijven zoals stomen van bodembedekking, opnieuw aanbrengen van polyester in poelen tot het opknappen van eyecatcher Henk bij de entree. Dat stemt zondermeer tevreden. Nu maar hopen dat we snel bezoekdagen kunnen organiseren. Aan ons zal het niet liggen. Is dat niet positief?

Eenmalig online doneren aan het Schildpaddencentrum

Je kerstdonatie is écht meer dan welkom:
Help ons om de hoge kosten van het Schildpaddencentrum te kunnen dekken. Maak alsjeblieft een kerstdonatie over naar donatierekening:

NL96 RABO 0391 6498 92

De rekening staat op naam van Stg. Schildpaddencentrum Nederland/SSN in Alphen a/d Rijn.

Veilig online doneren 🙂 kan ook. Stel doneren niet uit… DONEER NU!

Heel veel dank voor je onmisbare hulp! 

Gezellige feestdagen en een goed 2024 toegewenst,

Bestuur en vrijwilligers SVS & SSN

Afmelden

– – –

ANBI-status
Stichting Schildpaddencentrum Nederland (SSN) en Stichting Vrienden van het Schildpaddencentrum (SVS) zijn zogeheten Algemeen Nut Beogende Instellingen. Donaties kunnen daarom onder bepaalde voorwaarden als aftrekposten bij de Belastingdienst worden opgevoerd. Ook behoeven beide stichtingen geen erfbelasting ofwel successierechten te betalen in het geval van verkregen legaten of erfstellingen!