Over Ons

Doelstelling:
Het Schildpaddencentrum heeft als doel:

  • Permanente huisvesting evenals verzorging van een collectie landschildpadden, waterschildpadden en moerasschildpadden die door opvangactiviteiten van Stichting Schildpaddencentrum Nederland alsmede haar rechtsvoorganger Stichting Schildpaddenopvang Alphen aan den Rijn bijeen is gebracht;
  • Educatie op het gebied van landschildpadden, waterschildpadden, moerasschildpadden en zeeschildpadden;
  • Voorlichting met betrekking tot landschildpadden, waterschildpadden en moerasschildpadden in het algemeen en verzorging in het bijzonder.

Schildpaddenopvang:
Opvang is bij ons niet meer mogelijk! Zoek je voor je schildpad(den) een nieuw tehuis bij een particuliere liefhebber dan wel een rijkserkende opvang? We willen je daarbij graag helpen in de vorm van bemiddelen of adviezen verstrekken. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. We gaan dan bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Kom op een bezoekdag Schildpadden kijken

Repatriëring:
Waarom kunnen opgevangen schildpadden meestal niet terug naar de vrije natuur? Repatriëring stuit in de praktijk op grote bezwaren. In vele gevallen weigert het land van herkomst de schildpadden vanwege eventuele opgelopen ziekten en is er de stress van het transport zelf. Ook door strenge regelgeving is repatriëring lastig. Er moet namelijk zeer nauwkeurig worden aangegeven waar de schildpadden vandaan komen.

Kenniscentrum:
Onze missie is het beheren en behouden van een collectie schildpadden die door decennialange opvangactiviteiten bijeen is gebracht. Onze belangrijkste activiteiten zijn educatie en voorlichting. Educatie en voorlichting zijn dan ook kernactiviteiten. Hierdoor worden we gezien als schildpadden kenniscentrum.

Educatie:
Aan educatieve onderwerpen zoals oorsprong van schildpadden, plaats in het dierenrijk, voortplanting en bedreigingen in de vrije natuur wordt door ons volop aandacht besteed. Zo geven we informatiepakketten uit die geschikt zijn voor werkstukken en spreekbeurten.

Voorlichting:
Binnen het Schildpaddencentrum is veel kennis aanwezig. Het beleid is erop gericht om de kennis te behouden en over te dragen. In het kader van voorlichting wordt informatie gegeven over de schildpad in het algemeen en verzorging als huisdier in het bijzonder.

Is een schildpad eigenlijk wel een geschikt huisdier? Door de veeleisende verzorging van schildpadden aan alle kanten te belichten en het houden feitelijk af te raden hopen we dat mensen beter gaan nadenken over het aanschaffen van schildpadden.

Geboortebeperking:
We willen benadrukken dat kweken met schildpadden niet tot de doelstelling van het Schildpaddencentrum behoort. Met invasieve soorten mag zelfs niet worden gekweekt.

Bij de ingang van het Schildpaddencentrum begint het leren

Voor het welzijn van geslachtsrijpe schildpadden wijfjes is het belangrijk dat ze eieren kunnen leggen. We vinden dan ook regelmatig nesten. De eieren worden door ons opgegraven en enige tijd geschud. Door het schudden stopt de ontwikkeling van de eieren en worden er geen schildpadden geboren. Schildpadden hebben van nature geen broedzorg waardoor het verwijderen van eieren uit de nesten geen nadelige gevolgen heeft!

Topper op gebied van Educatie

Bezoekdagen:
We streven ernaar jaarlijks meerdere (max 6) bezoekdagen te organiseren. Het werkelijke aantal dagen maar ook het kiezen van datums is afhankelijk van beschikbare vrijwilligers en gepland noodzakelijk onderhoud.

Bezoekdagen hebben vijf belangrijke functies:
1. Bieden van optimale ondersteuning aan de kernactiviteiten educatie en voorlichting;
2. Vrienden (donateurs) kunnen zelf vaststellen of gedane donaties goed worden besteed;
3. Werven van nieuwe vrienden (donateurs);
4. Genereren van welkome extra inkomsten, o.a. uit ontvangen entreegelden;
5. Realiseren en behouden van maximale zichtbaarheid.

Via de agenda worden bezoekdagen kenbaar gemaakt.

Ticketverkoop:
Op bezoekdagen wordt een entreeprijs gehanteerd. Ontvangen entreegelden worden volledig besteed aan verzorging van de schildpadden.

Mascotte Simon - Bestel tickets Schildpaddencentrum bij mij

Beschikbare Tickets: 0

Mededelingen met betrekking tot Bezoekdagen Schildpaddencentrum

Winkelverkoop:
Verkoop van schildpadden gerelateerde producten is een belangrijke en onmisbare inkomstenbron voor het Schildpaddencentrum. Op non-profit basis verkopen we deze producten in onze webwinkel en fysieke winkel maar ook via online platform bol.com.

In onze knusse fysieke souvenirwinkel met koffiehoek zijn maar liefst 854 verschillende producten te zien. Pluche knuffels, beeldjes, sieraden, speelgoed, tuinbeelden, voedsel en voedselsupplementen; bijna alles op gebied van schildpadden is aanwezig.

De producten zijn allemaal op voorraad. De winkel wordt door ons op vrijwillige basis gerund en is gevestigd op het adres J Keplerweg 26 in Alphen a/d Rijn. Zaterdag en zondag is de winkel open van 12:00 tot 15:00 uur. Parkeren is gratis. Koffie en thee staan klaar. Graag tot ziens.

Geen schildpadden kijken!
Alleen de winkel is toegankelijk. Schildpadden kijken is niet mogelijk. Dat kan op speciaal daarvoor georganiseerde bezoekdagen.

Helpdesk Schildpaddencentrum

Helpdesk:
Heb je een vraag? Kunnen we je ergens mee helpen? Benader onze helpdesk bij voorkeur via het contactformulier. Heb je liever telefonisch contact? De helpdesk is dagelijks van 09:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0900-72 44 537. We helpen je graag verder.

Vrijwilligers:
Het Schildpaddencentrum is een volledige vrijwilligers organisatie, dus niemand wordt betaald. We zijn als vrijwilligers verantwoordelijk voor beleidsvorming en financiën maar zijn uiteraard ook dagelijks actief in uitvoerende taken zoals helpdesk en schildpadden verzorgen.