Wat is goed voer voor schildpadden?

Het gangbare voer voor waterschildpadden is niet slecht, maar volledig is het zeker niet. Droogvoer zoals gedroogde insecten en garnalen bevat erg weinig mineralen en vitaminen. Ook de verkrijgbare sticks en mixen zijn onvoldoende ‘vullend’. Gedroogde insecten, garnalen, sticks en mixen worden daarom bij ons niet als hoofdvoer, maar als bijvoer verstrekt. Wij hebben goede ervaringen met droge kattenbrokjes die in zakken verkocht worden als seniorvoer. Goedkope kattenbrokjes bevatten over het algemeen teveel zouten.
De hoeveelheid gevoerde brokjes is afhankelijk van grootte en aantal schildpadden. Voer zoveel als gretig wordt opgegeten. Teveel voeren heeft geen zin en vervuilt alleen maar het water.
Tip! Waterschildpadden waarderen ook vlees, vis, groenten en vruchten. Onze waterschildpadden krijgen regelmatig zoetwatervis, hart, tartaar, sla, andijvie, banaan, frambozen en aardbeien.

Bij het voeren van landschildpadden is variatie noodzakelijk. Landschildpadden zijn voornamelijk groenten- en vruchteneters. In mindere mate eten ze dierlijk voedsel. In het Schildpaddencentrum krijgen landschildpadden 60% groenten, 30% fruit en 10% dierlijk voer. Groenten kunnen andijvie en sla zijn, maar ook witlof, paksoi, spinazie en bloemkool. Als vruchten worden bessen, frambozen, aardbeien, bananen, mandarijnen, kiwi’s, appels en peren aangeboden. Het is zeer belangrijk zowel groenten als vruchten te voorzien van Carmix en Sporavit. Deze vitaminen- en mineralenpreparaten houden schildpadden in goede conditie en voorkomen zachte schilden. Carmix en Sporavit zijn in de dierentuinwereld een begrip en verkrijgbaar via de winkel.
De behoefte aan dierlijk voer voor landschildpadden wordt bij ons ingevuld door de natte variant kattenvoer te verstrekken. Dit voer is verpakt in tinnetjes, kuipjes of blik. Voer altijd het betere seniorvoer waarin minder zouten zitten.
Voor bepaalde soorten landschildpadden zoals de Sporenschildpad en de Luipaardschildpad moet altijd vers vers hooi beschikbaar zijn.
Tip! Biedt in het voorjaar en zomer Paardenbloemen aan. Niet plukken langs de weg of op plaatsen waar gespoten wordt met bestrijdingsmiddelen.