Schildpaddenopvang bestaat 25 jaar

Alphen aan den Rijn – In het Alphense Schildpaddencentrum is van alles te ontdekken over allerlei soorten schildpadden. De schildpadden leven in deze landelijke opvang in een aangename temperatuur en comfortabel thuis, waar hun welzijn hoog in het vaandel staat.

Het Schildpaddencentrum vangt al 25 jaar land- en waterschildpadden op. De Schildpadden zijn allemaal uit opvang verkregen. Ze komen binnen via particulieren en organisaties zoals de dierenambulance. Jaarlijks neemt de schildpaddendierentuin tussen de 100- en 150 schildpadden op. Het Schildpaddencentrum heeft veel schildpaddenfans, jaarlijks komen 15.000 bezoekers de ’trage beestjes’ bewonderen.

Het Schildpaddencentrum is sterk educatief ingesteld. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Op informatieborden staan leuke weetjes over de schildpadden die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor werkstukken en spreekbeurten op school. Het is een feit dat schildpadden heel oud kunnen worden. Waterschildpadden bijvoorbeeld kunnen tussen de 40- en 45 jaar oud worden. De oudste gepantserde inwoner van het centrum verblijft er sinds 12 jaar. Deze kwam toentertijd met 30 kilo aan gewicht binnen en weegt nu ruim zestig kilo. Een aantal Europese landschildpadden houden een winterslaap in de koelcel van het centrum, bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid.

Joachim is tien jaar en doet samen met zijn broertje mee met de speurtocht. Aangekomen bij het Tropenverblijf is hij verbaasd over de turbo schildpad die zelfs richting de glaswand naar hem toekomt. “Had niet verwacht dat ze hier ook de grote reuzenschildpadden zouden hebben, wat een kanjers zijn het.” Als dierenfan vindt hij het goed dat het allemaal opvangbeesten zijn en niet zomaar uit de vrije natuur gehaald. “Ik vraag me eigenlijk wel af wie er nou een schildpad koopt voor thuis, als hij groter wordt, wat heb je er dan aan. Ze zijn dan niet geschikt om te aaien denk ik.”

Het Schildpaddencentrum wordt gerund door goed opgeleide vrijwilligers. “Schildpadden houden valt in de praktijk altijd tegen”, vertelt Wendy de Graaff, vrijwilliger bij het centrum. “Zo zijn waterschildpadden enorme vervuilers waardoor het water nauwelijks schoon te houden is. Omdat schildpadden reptielen zijn, zijn de beesten afhankelijk van warmte. De aaibaarheidsfactor is naar onze mening niet erg groot, zeker niet in vergelijking met honden of katten. Daar komt bij dat schildpadden veel eten en daardoor snel de bak uitgroeien. Doordat we in het centrum schildpadden aan alle kanten belichten hopen we dat mensen afzien van het houden van schildpadden als huisdier.”
Bron: Alphens.nl – vrijdag 6 november 2015 om 11:09 uur.

Opmerkingen:
1.
Zoek je voor je schildpad(den) een nieuw tehuis? We willen daarbij graag helpen in de vorm van bemiddelen of adviezen verstrekken. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. We gaan dan bekijken welke mogelijkheden er zijn.

2. Op bezoekdagen wordt een entreeprijs gehanteerd. Ontvangen entreegelden worden volledig besteed aan verzorging van de schildpadden.